Inloggen

Koning Willem I College

‘s-Hertogenbosch

Het leveren, monteren, aansluiten, programmeren, inregelen, in bedrijf stellen en bedrijfsvaardig opleveren van de complete elektrotechnische-, inbraakbeveiligings-, brandmeld- en werktuigbouwkundige installaties voor de nieuwbouw van het Koning Willem I College aan Onderwijsboulevard 3 te ‘s-Hertogenbosch. Voor het huidige gebouw, dat volledig wordt opgeknapt, wordt een nieuwe school neergezet. Energieneutraal en passend bij de nieuwe onderwijsvormen. De eerste fase van de vernieuwing bestond uit het bouwen van een entreegebouw op het voorplein van de Onderwijsboulevard, het maken van de aansluiting met het bestaande gebouw en het overkappen van de bestaande patio. De grote eye-catcher van de nieuwbouw is de houten hoofddraagconstructie. Het wordt het eerste gebouw in Nederland waarbij zo’n constructie op deze schaal wordt toegepast. Dit geeft het entreegebouw een krachtig eigen karakter, zowel aan de buiten- als aan de binnenkant. De nieuwbouw bouwt voort op de structuur van het bestaande gebouw. Een  functioneel gebouw (op een gridstructuur van 8 bij 8 meter), wat elk jaar flexibel kan worden ingedeeld om de ruimten toe te spitsen op het te geven onderwijs. Door deze flexibele indeling is het goed aan te passen om in de toekomst het best mogelijke onderwijs te huisvesten.

Koning Willem I College (KW1C) is een ROC voor MBO-onderwijs met opleidingen in de sectoren Economie, Techniek, Educatie en VAVO, Zorg en Welzijn. Supertrots dat wij met de vernieuwing van het Koning Willem I College zijn genomineerd voor de BNA (Bond van Nederlandse Architecten) Gebouw van het Jaar 2022!

Opleidingen samenbrengen

De helft van het nieuwe gebouw is bestemd voor studenten en medewerkers van de afdeling Bouw-Infra, Architectuur en Meubeldesign. Deze zijn nu deels gehuisvest op andere locaties in de stad. Het samenbrengen van diverse opleidingen is een grote wens van het college. Ook het Vavo-college, dat zich nu op locatie bij het stadion van FC Den Bosch bevindt, verhuist naar het nieuwe gebouw. Uiteindelijke doel is twee grote campuscomplexen voor het Koning Willem I College: Onderwijsboulevard 3 en de campus Vlijmenseweg, op loopafstand van elkaar.

Staatsbosbeheer; “Voor de buitenspanten hebben wij Larikshout geleverd, afkomstig uit de Drentse bossen. Het kernhout van lariks is van nature duurzaam en daarom is het goed bestand tegen weersinvloeden. De hoeveelheid hout die wij geleverd hebben groeit in gemiddeld 1 uur en 20 minuten weer bij in de bossen van Staatsbosbeheer (berekend over onze totaal aantal hectares!). Al ons hout is FSC gecertificeerd. Dit keurmerk garandeert dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.
De vraag naar duurzaam geproduceerde en hernieuwbare grondstoffen wordt steeds groter. Staatsbosbeheer levert verantwoord hout en draagt daardoor bij aan deze houtbehoefte en aan een biobased economy. De bossen zijn een belangrijke opslagplaats voor CO2. De CO2 die in hout is vastgelegd, blijft daar altijd in zitten. Ook als het geoogst en verwerkt wordt. Dat maakt hout tot het meest milieuvriendelijke bouwmateriaal ter wereld. Door Hollands hout toe te passen, dragen we bij aan de reductie van CO2 in ons eigen land”.

image
  • Opdrachtgever : Koning Willem !
  • Aannemer  : Heerkens Van Bavel
  • Technisch adviseur   : Klictet
  • Architect  : Nieuwe Architecten

 

0765728181