Inloggen

De Grote Kerk

Breda

“Kan er een besparing plaatsvinden op het energieverbruik van de 15-eeuwse Grote Kerk in Breda? Dat was de vraag aan het adres van Van Dijnsen Installatiewerken. Ons antwoord was ‘ja’.”

 

Rob de Lepper

 

Omschrijving project:

De bestaande installatie van dit belangrijke monument was al gemoderniseerd, maar de regeltechnische kant was sterk verouderd. Bij het aanpassen hiervan heeft Van Dijnsen goed geluisterd naar de wensen van Willem van der Vis, de directeur van de Grote Kerk. In het pand bevinden zich kostbare schilderijen en rekwisieten en het vraagt dan ook om een klimaatbeheersysteem waarbij temperatuur en relatieve vochtigheid passend kunnen worden geregeld. Van Dijnsen heeft gekozen voor het Priva Top Control-systeem, waarmee vloerverwarmingszones en de luchtbehandelingskast individueel kunnen worden gestuurd. De zones waar de relatieve vochtigheid specifieke aandacht vraagt, worden apart bewaakt en geregeld. Engineers van Van Dijnsen monitoren het hele systeem vanuit het Service Control Center. Dit doen we overigens voor al onze relaties, waarbij we steeds een SLA (Service Large Agreement) opstellen.

Flinke besparing

Het nieuwe regelsysteem is eind 2011 in gebruik genomen en leidde in 2012 al tot een aanzienlijke besparing op de energiekosten. De investering is in het eerste jaar zelfs met 40 tot 50 procent terugverdiend. Dit betekent een belangrijke besparing voor de klant, maar vooral voor het milieu.

Hoogrendementsketels

Van Dijnsen en de Stichting Grote Kerk gaan dan ook verder op de ingeslagen weg. We zullen de huidige conventionele cv-ketel vervangen door een moderne Cascade-opstelling van hoogrendementsketels, die modulair zijn te regelen. Hiermee neemt het energieverbruik nog verder af, zonder verlies van warmtelevering, want de kerk moet altijd optimaal op temperatuur zijn. Ook wordt een gebouwgebonden energiescan gemaakt om de verliezen aan de bouwkundige kant in beeld te krijgen.

image
  • Opdrachtgever
    Stichting Grote Kerk Breda

 

0765728181