Inloggen

Stadskantoor

Roosendaal

Samen met Heerkens van Bavel heeft Van Dijnsen ervoor gezorgd dat Roosendaal een fantastisch Stadskantoor heeft. Het bestaande stadskantoor van de gemeente Roosendaal was toe aan een grondige renovatie. Het gebouw met een oppervlakte van ca. 12.000 m2 is 40 jaar oud en was duidelijk gedateerd.

Er werd besloten om het pand niet te slopen, maar grondig te verbouwen. Het staat immers op een prachtige plek aan de rand van het centrum. De gemeente wilde het pand transformeren naar een open, licht en toegankelijk stadskantoor. Een nieuw HUIS van Roosendaal, waar iedereen zich prettig voelt en met plezier kan werken. Zij schakelden Hans van Heeswijk architecten in voor een nieuw ontwerp, waarbij behoud van het bestaande gebouw voorop stond. Want “waarom zou je de goede basisfunctionaliteit weggooien?“ Uitdagingen waren de krappe bouwplaats en de strakke deadlines.

De publiekshal is verplaatst naar de straatzijde en door een atrium verbonden met de bovengelegen werkvloer. Zo kom je binnen als bezoeker en ben je meteen zichtbaar voor elkaar! Vanuit de publiekshal heb je uitzicht op een rozentuin en er komt een eet-/leescafé waar niet alleen medewerkers, maar ook inwoners van Roosendaal welkom zijn voor een kopje koffie of om even rustig de krant te kunnen lezen.

image

Op de plek van de huidige publiekshal is een vergadercentrum gerealiseerd met grote en kleine ruimten, bijvoorbeeld voor raadsfracties, trouwerijen of andere bijzondere bijeenkomsten. De Gemeente Roosendaal geeft graag een goed voorbeeld door circulair te bouwen. Tijdens de sloopfase is voorzichtig geselecteerd op wat kan worden verwijderd, verkocht of hergebruikt. Ook moesten de nieuw toe te passen bouwmaterialen en het nieuwe meubilair voldoen aan de ambities van cradle to cradle. Er was een hoog ambitieniveau ten aanzien van energiegebruik en -zuinigheid:

  • Energieverbruik maximaal 50 KWH/M2
  • Klimaatklasse A
  • Energieneutraal

Van Dijnsen was verantwoordelijk voor de complete werktuigbouwkundige installaties (inclusief warmtepomp). Het Energieneutrale Huis van Roosendaal is circulair verbouwd, de materialen welke zijn verwijderd zijn zoveel mogelijk opgeknapt en hergebruikt. De warmtewisselaars, buffervaten en droge koelers welke hier zijn geleverd dragen bij aan een betrouwbare en efficiënte energievoorziening. De stalen buffervaten voor de opslag van verwarmings- en koelwater zijn gelaagd en af fabriek geïsoleerd uitgevoerd, waardoor de opgeslagen energie optimaal gebruikt wordt. De droge koeler en platenwarmtewisselaar zijn perfect op elkaar afgestemd, waarmee de gebruiker verzekerd is van een behaaglijk binnenklimaat in alle omstandigheden.

Het stadskantoor  is verbouwd en gerenoveerd met het BREEAM-NL certificaat 983-NON-2014.

image
image
image
  • Opdrachtgever : Gemeente Roosendaal
0765728181