Inloggen

Schoenenmuseum

Waalwijk

Van Dijnsen was verantwoordelijk voor de complete elektrotechnische-, werktuigbouwkundige- brandmeld- en beveiligingsinstallaties bij de realisatie van het nieuwe leer- en schoenenmuseum. Het schoenenmuseum is gevestigd in een gedeelte van de bestaande bouw van het voormalige gemeentehuis, gelegen aan het Raadhuisplein 1 te Waalwijk. De gemeente Waalwijk is gebouweigenaar en opdrachtgever. De huidige bouw bestaat voor het overgrote deel uit een kantoor, aangebouwd in de jaren ’80. Voor een klein deel (het front aan het Raadhuisplein, van welk front een klein woonhuisje onderdeel is) heeft de bestaande bouw monumentale status, welke bouw uit circa 1930 stamt. De totale bestaande bouw wordt vrijwel geheel gestript (zowel qua bouw als installaties), ingrijpend aangepast en hoogwaardig/duurzaam afgewerkt. Aan de bestaande bouw wordt d.m.v. nieuwbouw circa 300 m2 vloeroppervlakte uitbreiding gerealiseerd. 

Het gebouw kan worden opgedeeld in de volgende gebouwdelen/gebruikersgroepen: quarantaine ruimte, kantoren, winkelzone, cafe, keuken bar, living lab, depot ruimten, museale ruimten, hakkenbar, bibliotheek, workshop ruimte, auditorium en businessclub.

CIVIC Architects uit Amsterdam heeft het gebouw ontworpen. Tinker imagineers uit Utrecht is verantwoordelijk voor de museale inrichting. Samen met de aannemers toveren zij het Kropholler-gebouw om tot een schitterend museum in het centrum van Waalwijk.

Schoenenmuseum Waalwijk wordt duurzaam verwarmd en gekoeld met bodemenergie. Voor de opwekking van de warmte van het gebouw wordt gebruik gemaakt van een systeem voor warmte- en koude opslag in de bodem (WKO-systeem) gekoppeld aan de warmtepompen. De regeling van de WKO is integraal ingepast in de regeltechniek van de klimaatinstallatie. Er is een boosterwarmtepomp opgesteld voor de hoog gestookte verwarmingsgroepen. De booster warmtepomp wordt weersafhankelijk in serie geschakeld met de laag-temperatuurwarmtepompen. De boosterwarmtepomp zal bij koudere buitentemperaturen de water temperatuur opwaarderen van 45°C naar 65°C ten behoeve van de hoog gestookte verwarmingsgroepen.

De nieuwe naam, Schoenenkwartier, verwijst onder andere naar het verleden van Waalwijk als (inter)nationaal hoofdkwartier van schoenen en leer. Ook verwijst het naar de traditie van de stad waar gebouwen en instanties vernoemd worden naar elementen uit de schoenhistorie. Het Schoenenkwartier rust op drie pijlers: Maaklabs, het Kenniscentrum en het Museum.

Bekijk ook : Bezoek en opening van “Het Schoenenkwartier “te Waalwijk – Van Dijnsen 

image
image
  • Opdrachtgever : Gemeente Waalwijk
  • Aannemer  : WAM & Van Duren Bouwgroep

 

0765728181