Inloggen

Kasteel KMA

Breda
image

Van Dijnsen was verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering van de complete werktuigbouwkundige- en elektrotechnische installaties bij de renovatie van het monumentale Kasteel van Breda op de Koninklijke Militaire Academie aan de Kraanstraat 4 te Breda. Met de nieuwe, slimme systemen wordt veertig procent van de energievraag bespaard. Zo is er stadsverwarming aangelegd, wat zorgt voor een duurzame verwarming van alle ruimtes. Een knap staaltje moderne techniek in een eeuwenoud pand. De verwarming maakt het comfort compleet. Voorheen waren de ruimtes uitgerust met radiatoren. Nu is gekozen voor stralingsplafonds. Deze geven een continue warmte af en zorgen niet voor convectie (luchtstromen). Een ringleiding op de zolder, die via de technische schouwen naar de verdiepingen zakt zorgt voor lucht- en vloerklimaatregulering. In 2019 is De Kok Bouwgroep samen met zusteronderneming Cauwenborgh en Van Dijnsen gestart met de renovatie-, restauratie- en verbouwingswerkzaamheden. De werkzaamheden omvatten onder meer: verbeteren brandveiligheid door middel van mistinstallatie (70bar passief, 130bar actief), rookwering (S200)mist, 60min ter plaatse van trappenhuizen, voor de volledige 1e en de 2e verdieping geldt dat; alle installaties (BMI, data, elektra, riool, lucht, sanitair, verwarming) compleet vernieuwd zijn. Deze schouwen zitten op de plaats van de voormalige ‘open haarden’ in de legeringskamers en zijn geolied en geborsteld eiken fineer. Alle binnen kozijnen en -deuren zijn vernieuwd (eiken c.q. staal), restaurant van ca. 398 gevelkozijnen (boven- en onder-raam en voorzien van restauratieglas), vloeren uitgevlakt en voorzien van nieuw parket, wat gelukkig al ruim geleden vanuit Indonesië was ingekocht, alle plafonds zijn voorzien van metal stud gipsplaat klimaat alle natte cellen zijn vernieuwd / uitgebreid, delen van 7x7m die op enig moment later als geheel verwijderd kunnen worden, de grote (feest)zaal op de 1e verdieping is voorzien van nieuwe bar, lambrisering en werkblad.

Brandveiligheid

Het verbeteren van de brandveiligheid was een van de belangrijkste aandachtspunten. Samen met installatiepartner Van Dijnsen zijn onder andere sprinklerinstallaties geïnstalleerd. Daarnaast zijn er ook branddeuren en brandwerende deuren geplaatst. Deze deuren zorgen ervoor dat een eventuele brand zich minder snel verspreid. Zeker gezien de manier waarop het gebouw ooit is gerealiseerd is dit een belangrijke verbetering. Ook het brandwerend afwerken is verzorgd door Van Dijnsen, door de monumentale waard van het pand, zorgde ook dit voor uitdagingen.

Verduurzaming

Een ander uitgangspunt was de verduurzaming van het pand. Het hele gebouw is voorzien van ledverlichting en de verwarming is aangepakt. Daarnaast wordt isolerend glas toegepast. Het gebouw voldoet daarmee weer aan de huidige eisen. Het onderdeel waar Cauwenborgh zich vooral mee bezig hield, was de restoratie van de ramen. En zij hebben de historisch elementen weer meer aandacht gegeven. Zo zijn er bijvoorbeeld weer gevels van natuursteen bij de deuren waar deze er niet waren. De samenwerking als team was erg belangrijk. Het renoveren in een gebouw met zo veel elementen die beschermd moeten worden brengt de nodige risico’s met zich mee. Deze zijn zorgvuldig in kaart gebracht en Cauwenborgh houdt toezicht tijdens de uitvoering op het gebied van kwaliteit. Zo hebben wij een prachtig vernieuwd gebouw naar tevredenheid opgeleverd.

Zo heropende Koning Willem-Alexander het gerenoveerde Kasteel van Breda | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda

image
  • Opdrachtgever : De Kok Bouwgroep i.o.v. Rijksvastgoed
  • Zusteronderneming : Aannemersbedrijf Cauwenborgh, gespecialiseerd in restauratie van monumenten
  • Architect: Loes van Rijnsbergen, Senior architect Rijksvastgoed
0765728181